رونمایی از برنج ۳۷۰هزارتومانی در بازار/ آقای وزیر پاسخگو باشید!

نابه‌سامانی قیمت برنج هرچند در هفته گذشته دادستان مرکز گلستان را به بازار کشاند و با برخی متخلفان هم برخورد کرد اما آثار این حضور و برخوردها تأثیری بر این بازار بی‌ثبات نداشته تا جایی که هنوز برخی فروشگاه‌ها از زدن قیمت به‌روی محصول خودداری می‌کنند.
کد خبر: 7633
زمان انتشار: 28 تیر 1404 ساعت 16:24:07
رونمایی از برنج ۳۷۰هزارتومانی در بازار/ آقای وزیر پاسخگو باشید!

 در روزهایی که زندگی روزمره مردم تحت فشار اقتصادی قرار گرفته، بازار برنج در استان گلستان به کانون توجه و نگرانی تبدیل شده است. افزایش بی‌سابقه قیمت برنج، محصولی که بخش عمده‌ای از سفره مردم را تشکیل می‌دهد، کنار کاهش قدرت خرید خانوارها، شرایط را برای خانوارها سخت و سخت‌تر کرده است.

با نگاهی به بازار، برنج طارم در برخی از مغازه‌های گرگان به‌قیمت 300 هزار تومان برای هر کیلوگرم رسیده است، برنج هاشمی کشت‌اول نیز در برخی از فروشگاه‌ها تا 370 هزار تومان نیز فروخته می‌شود. برنج فجر سوزنی نیز تا 250 هزار تومان خرید و فروش می‌شود که نسبت به ماه‌های گذشته افزایش قابل‌توجهی را نشان می‌دهد، حتی برنج نیم‌دانه و لاشه که در گذشته به‌عنوان گزینه‌های اقتصادی‌تر شناخته می‌شدند، اکنون در بازار گلستان به‌قیمت‌های 150 تا 180 هزار تومان رسیده‌اند و این موضوع، توان خرید اقشار کم‌درآمد را به‌شدت کاهش داده است.

این شرایط سبب شد اواخر هفته گذشته دادستان عمومی و انقلاب مرکز گلستان  سری به بازار برنج استان بزند که نتیجه آن برخورد با چند متخلف بود و این امید وجود داشت که این حضور بتواند جلوی گرانی افسارگسیخته این کالای اساسی را در استان بگیرد، اتفاقی که البته تا کنون نیفتاده است و مشاهدات میدانی خبرنگار ما نشان می‌دهد برخی از فروشگاه‌ها حتی از زدن قیمت به‌روی محصول خودداری می‌کنند و قیمت یک نوع برنج در فروشگاه‌های مختلف تفاوت معناداری دارد.

فشار بر مردم و کاهش قدرت خرید

یکی از شهروندان که مادر یک خانواده 5نفره است، با نگرانی می‌گوید: قبل‌تر با حقوقی که داشتیم، می‌توانستیم یک کیسه 10کیلویی برنج بخریم و مدتی دغدغه نداشته باشیم، اما حالا حتی به‌سختی می‌توانم دو یا سه کیلو برنج تهیه کنم، این گرانی‌ها خیلی روی زندگی‌مان تأثیر گذاشته است و مجبور شده‌ایم از خیلی چیزها صرف‌نظر کنیم.

این وضعیت تنها مختص خانواده‌ها نیست؛ فروشندگان بازار نیز از کاهش قابل توجه مشتریان خود می‌گویند. آقای رستمی که در یکی از فروشگاه‌های باسابقه بازار برنج گرگان کار می‌کند، دراین‌باره توضیح می‌دهد: مشتریان ما روز به روز کمتر شده‌اند، قبلاً روزانه چند کیسه برنج فروش داشتیم، اما الآن اکثر مردم فقط قیمت‌ها را می‌پرسند و کمتر خرید می‌کنند. مردم می‌گویند دیگر توان خرید ندارند و حتی به‌دنبال خریدهای چندکیلویی هستند.

با توجه به این شرایط، مسئولان استانی اعلام کرده‌اند که قرار است برنج تنظیم‌بازاری در اختیار مردم قرار گیرد. بر اساس این طرح، هر کارت ملی می‌تواند یک کیسه 10کیلویی برنج خارجی دریافت کند تا بخشی از فشار اقتصادی مردم کاهش یابد.

علل گرانی؛ خشکسالی، هزینه تولید و دلالان

کارشناسان و فعالان بازار برنج افزایش قیمت‌ها را ناشی از چند عامل اصلی می‌دانند؛ نخست، کاهش عرضه به‌دلیل خشکسالی و مشکلات آب در استان‌های تولیدکننده است که باعث کاهش سطح زیرکشت برنج شده است. دوم، افزایش هزینه‌های تولید، از جمله گران شدن کود، سم، نیروی کار و هزینه حمل‌ونقل است که قیمت تمام‌شده برنج را بالا برده است.

از سوی دیگر، نوسانات نرخ ارز موجب افزایش قیمت واردات برنج شده و این موضوع نیز بر قیمت‌های داخلی تأثیر گذاشته است، به‌علاوه، دلالان و سودجویان با انبار کردن برنج و کنترل بازار باعث شده‌اند قیمت‌ها به‌صورت غیرواقعی افزایش یابد.

خالی‌شدن سفره‌ها

گرانی بی‌سابقه برنج باعث شده است بسیاری از خانواده‌ها برای تأمین مایحتاج غذایی خود دچار مشکل شوند. کاهش مصرف برنج مرغوب و روی آوردن به نمونه‌های کم‌کیفیت‌تر، سلامت خانواده‌ها را تهدید می‌کند. این بازار نابه‌سامان نه‌فقط شرایط را برای مردم به‌عنوان مصرف‌کننده سخت کرده بلکه فروشندگان را هم با چالش جدی مواجه کرده‌ است.

یکی از فروشندگان هم می‌گوید: وقتی قیمت برنج از سمت تولیدکننده گران می‌شود، ما چاره‌ای جز افزایش قیمت نداریم، اما اگر نظارت شود و دلالان کنترل شوند، بازار به تعادل می‌رسد. مردم نیز انتظار دارند دولت علاوه بر توزیع برنج تنظیم‌بازاری، برنامه‌های حمایتی و سیاست‌های کنترل بازار را به‌شکل مؤثر و واقعی اجرا کند تا این بار فشار از روی سفره‌هایشان برداشته شود.

منبع: تسنیم

تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
بانک صادرات ایران
بانک صادرات ایران
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد
تبلیغات در طلوع اقتصاد